dimarts, 13 de juny del 2017

BARCINO ORIENS I LES BARCINO COLONIA ROMAE, LES JORNADES ROMANES DE BARCELONA



El projecte Barcino Orients va néixer de les mans d’un professor de llatí i cultura clàssica de l’Escola Joan Pelegrí que va veure en les jornades de reconstrucció històrica romana que es duen a terme a Catalunya (Tarraco Viva a Tarragona, Magna Celebratio a Badalona, per exemple) o al sud de França (Arelate a Arles) una eina per a complementar la docència d’una gran utilitat. Veient que els alumnes que havien tingut l’oportunitat d’anar a algun d’aquests esdeveniments tendien a comprendre en un sentit molt més ampli i transversal la cultura clàssica, aquest professor de llatí, en Ricard Llop Altés, va presentar un projecte als seus pupils que portaria aquesta experiència a un nou nivell, conceptualment en la línia del que s’havia vist a Tarraco Viva o a la Magna Celebratio de Baetulo. L’esborrany d’idea que va sorgir d’aquesta experiència va ser l’inici de Barcino Oriens.

El camí d’aquest projecte es va iniciar el 2008, i des d’aleshores, Barcino Oriens ha col·laborat amb entitats museístiques com el Museu de Badalona, el Museu d’Arqueologia de Catalunya, el Museu d’Història de Catalunya o el Museu Romà de Premià de Dalt. També ha participat en la dinamització patrimonial de jaciments arqueològics com el d’Empúries o Guissona, passant també per universitats com la UAB o la UB. Després de guanyar el Premi Didascàlia 2010 a l’experiència docent concedit per la Revista Auriga, quedava demostrat que aquesta experiència educativa i cultural tenia encara aspectes per explotar, i si bé ja s’havia vist que funcionava exercir com a agents culturals participant en la Nit dels Museus del Museu d’Arqueologia de Catalunya, es va optar per passar a l’altra banda i esdevenir una entitat amb capacitat de gestió.

Els alumnes, doncs, participant en les recreacions organitzades per altri van esdevenir professors. Tanmateix, l’evolució natural de la pràctica de la reconstrucció històrica va portar a passar d’agents a gestors, i així van néixer les primeres jornades romanes de Barcelona, les Barcino Colonia Romae, organitzades per Barcino Oriens i celebrades al voltant de l’Escola Joan Pelegrí i la FCH. En aquest esdeveniment – que enguany celebra la setena edició – s’ha comptat des de l’inici amb la complicitat i la bona feina de grups de reconstrucció històrica propers, com Thaleia o el Grup de Reconstrucció Històrica de Badalona (vinculat al seu museu). Tot sense descuidar aspectes com el cicle de conferències en què cada any han intervingut professionals de l’entorn acadèmic clàssic com investigadors, professors universitaris o escriptors.

Més enllà del cicle de conferències, també publicacions especialitzades com DespertaFerro i Auriga o editorials com Adesiara han col·laborat amb Barcino Oriens dins el marc de les Barcino Colonia Romae. Tot sense oblidar el Grup de Reconstrucció Històrica de Badalona amb les seves aportacions sobre vida quotidiana a l’antiga roma (des de cuina a medicina, passant per herbologia), tallers d’escriptura, mosaics, etc. Tot sense oblidar l’aportació dels recreadors de Barcino Oriens, que participen enguany presentant la gladiatura amb la seva Schola Gladiatoria, la cosmètica romana amb les Ornatrices Barcinonenses i la vida militar amb la Legio II TraianaFortis.

En definitiva, la celebració de les Barcino Colonia Romae no és més que portar a un pas més enllà el docere et delectare que des dels inicis ha plantejat Barcino Oriens: apropar el coneixement del món clàssic al públic d’una manera rigorosa, entenedora i plaent. Les Barcino Colonia Romae pretenen doncs escurçar la distància entre la pràctica de la Reconstrucció Històrica, i fer-les properes a l’entitat mare que ha donat força estructural a Barcino Oriens, la Fundació Cultural Hostafranchs i en particular, l’Escola Joan Pelegrí. Cal recordar que va ser (i és) l’experiència de l’alumnat de l’escola la que va donar l’impuls per a la constitució del grup de reconstrucció històrica, experimentant amb noves vies per l’aprenentatge i posterior divulgació del patrimoni cultural clàssic al nostre entorn.



Jordi Garrido
Historiador de l’Art
Membre fundador de ”Barcino Oriens”